HJÄRNTRÖTTHET - HAR OFTA STORA KONSEKVENSER
Under flera år skilde sig min vardag markant från den verklighet jag lever i idag.
Jag kämpade med svår hjärntrötthet efter en hjärnskakning. Hjärntröttheten påverkade mig både fysiskt och psykiskt. Min vardag var oerhört begränsad. Jag klarade knappt av att utföra enkla, basala vardagssysslor. Min simultankapacitet var obefintlig. Jag hade svårt att läsa böcker och min energinivå var väldigt låg. Vid minsta belastning fick jag huvudvärk och bakslagen var oräkneliga. Utöver att jag saknade energi bidrog hjärntröttheten till att jag blev otroligt känslig för stress och alla former av sensoriska intryck.
Rådet jag fick från vården var att vila och på detta område blev jag expert! Jag vilade efter konstens alla regler men trots detta lyste framstegen med sin frånvaro och under en lång period ökade istället mina symtom. Det var en skrämmande upplevelse att konstatera att jag utvecklade det ena symtomet efter det andra, symtom som jag dessutom kände igen från mitt arbete med hjärnskadade patienter på neurologen.
VÄGEN TILLBAKA
De jag mötte inom vården saknade tyvärr kunskap omkring hjärntrötthet, detta kombinerat med frånvaro av förbättring och framsteg gjorde att " vården" tvivlade på att jag någonsin skulle återfå mitt gamla jag eller kunna återgå till mitt arbete.
Jag insåg att om jag skulle må bättre så var det upp till mig. Resan tillbaka var slingrig och jag testade oändligt många behandlingar, rehabiliteringsmodeller och gjorde livsstilsförändringar med varierad framgång.
Men med utgångspunkt i funktionsmedicin och ett helhetstänk byggde jag sakta upp min hälsa igen genom att skapa en hjärnvänliglivsstil och gick från att ha varit 100 % sjukskriven under flera års tid till att bli helt återställd.
Oavsett vad du fått höra eller hur du mår idag, så är det möjligt för dig att påverka ditt mående. Din hjärna är plastisk och kan bilda nya hjärnceller och synapser hela livet.
När detta är sagt är det också viktigt att nämna att inte alla kan bli återställda och helt friska från hjärntrötthet. Vi har alla olika förutsättningar och bakomliggande orsak till varför vi utvecklat hjärntröttheten varierar. Men de allra flesta av oss kan påverka vårt mående positivt när vi får förståelse för hur kropp, nervsystem och mindset hänger ihop och vad det är vi kan göra för att må bättre.
Lova mig att du aldrig ger upp!
Ps. Har du laddat ner häftet: Hantera hjärntrötthet 7 viktiga punkter? Om inte, så hittar du länken HÄR
Kämpar du med hjärntrötthet, utmattning eller stresssymtom? Vill du veta mer om hur du kan komma vidare och hitta dig egen väg till ett bättre mående. Läs gärna vidare under rubrikerna: "Hjärntrötthet" och "Din situation kan förändras".
Här kan du klicka dig vidare till de senaste inläggen på instagram: